Härdat glas – Ett hållbart inredningsglas

Ett härdat glas kan användas vid behov av ett mer hållbart glas som både är personsäkrat och klarar av höga temperaturskillnader. Medan ett obehandlat glas klarar av en temperaturskillnad på omkring 40 °C, kan det härdade glaset stå emot temperaturskiftningar upp till cirka 250 °C. Dessutom är det cirka 4-5 gånger starkare än ett vanligt planglas i samma tjocklek. Därför lämpar det sig särskilt för miljöer där kravet på personsäkerhet är högt. Vid en eventuell bristning granulerar det härdade glaset i småsplitter istället för glasskärvor, vilket minimerar risken för skärskador.

Vid härdning av glas värms det upp till cirka 650 °C. På så sätt blir glaset mjukt och spänningsfritt. Därefter kyls glaset snabbt ned för att uppnå tryckspänningar i glasets ytskikt, samt dragspänning i mitten. Således erhålls en glasyta som är mer motståndskraftig mot såväl tryck, slag och temperaturer.

Det härdade glaset bör inte skäras, borras eller slipas, av vilken anledning eventuella uttag och slipningar behöver göras innan glaset genomgår härdningen.

 

Personsäkrat säkerhetsglas

Härdat glas kan av fördel användas som inredningsglas och vid behov av mer tryck- och temperaturtåliga alternativ. Vi rekommenderar ofta våra kunder att välja det vid installation av till exempel dusch- och bastuväggar, räcken, köksglas, stänkskydd och glasväggar. Även vid glasytor i närhet av spisar, ugnar och kaminer bör man välja ett härdat glas. Härdat glas är ett utmärkt val för glasinstallationer i utsatta miljöer. Därför används det ofta i offentliga miljöer på grund av sina goda säkerhetsegenskaper.

I de fall glaset är placerat där det finns risk för slag med vassa föremål, rekommenderar vi ett laminerat glas. Likaså bör man vid montering av glasräcken med fallhöjd använda lamellglaset. Detta eftersom glaset häftar fast vid en folie och inte skiljs från fönsterbågen vid en skada. Därmed kan många eventuella fallolyckor förhindras.

Tjocklekar

Vi levererar härdat glas i tjocklekar mellan 4 – 12 mm.Vid önskemål om annan tjocklek på glaset, kan detta vanligen också lösas.

previous arrow
next arrow
Slider
Välkommen att kontakta oss för rådgivning och kostnadsförslag!

OFFERTFÖRFRÅGAN